Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Всичко за смокините
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14808
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -7.5 (18-Jan 2021)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 450 times
Been thanked: 1150 times

Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от Kiril Donov » 20 юли 2013, 00:09

Обикновената смокиня е вид от род Фикуси (Ficus) в семейство Черничеви (Moraceae). Род Ficus наброява около 2000 тропически и субтропически видове - дървета, храсти и лиани, разпространени почти в целия свят.
Плодът на всички видове от род Ficus е смокинята (syconium), разширен, месест и кух отвътре, с голямо количество нагъсто разположени цветове по вътрешните му стени. Същинските плодове са миниатюрните завръзчета, които се образуват от тези многобройни цветове.
Проблемът е, че тези цветове се появяват във вътрешността на смокините. Те никога не се показват на света, както например розите или други цветове. Как тогава се опрашват?
Ето това е странното при тези растения. Смокинята (Ficus carica) и още няколко близки видове образуват два типа плодове: ядливи смокини (Фиги) и мъжки смокини (Каприфиги, Caprifigs). Мъжките смокини (Каприфиги) са приемник за смокиновият опрашител - смокиновата оса Blastophaga, която снася яйцата си в женските цветове на Каприфигите, които имат къси плодници. Мъжката смокинова оса расте, размножава се и умира вътре в мъжкия плод (Каприфиг), в който се е излюпила. Женската оса е тази, която излиза извън Каприфига през отвора (окото, остиола), събирайки много прашец в това време. Тя отлита в търсене на нов плод в подходящия етап на развитие, където да снесе яйцата си.

Къде е уловката? Женските оси снасят толкова много яйца във всеки Каприфиг, че много малко или никой от женските цветове в тях не успява да произведе семена. Но Еволюцията се е погрижила да подсигури успешното размножаване на вида.
При женските смокини (Фиги), растенията и плодовете изглеждат точно както мъжките смокини (Каприфигите), но с две важни разлики: нямат мъжки цветове и плодниците на женските цветове са дълги, което възпрепятства осите да снесат яйцата си в тях. Когато женската оса влезе в ядлив плод (Фиг), започва отчаяно да се лута и да търси подходящи женски цветове. Но не намира такива. Докато се рови между цветовете вътре в плода, тя разпръсва мъжкия прашец, който е събрала по себе си от мъжкия плод (Каприфиг). Така става опрашване и оплождане на женските цветове. След опрашване, всеки плод ще произведе от няколко стотин до няколко хиляди семена, в зависимост от сорта. Не е голямо постижение за отделната смокинова оса, но е доста добре за смокиновия вид. В крайна сметка, този начин на съвместно съжителство е от полза и за смокинята и за смокиновата оса. Има достатъчно Каприфиги, за да се изхранват и размножават осите, както и достатъчно ядливи плодове, които произвеждат семена, а те дават началото на много нови растения - Фиги и Каприфиги.
От полза е и за хората. Плодовете-Каприфиги (мъжките смокини) обикновено са сухи, гъбести и с лепкав сок. С една дума - неядливи!
А дългите плодници на женските цветове в ядливите плодове (Фиги) се развиват до сочна, месеста маса. С повече късмет (в зависимост най-вече от сорта) лепкавият сок липсва и се получава вкусен плод, вместо нещо, което бързаш да изплюеш. Малко животни биха яли плодовете-Каприфиги, но почти всички, включително и хората с удоволствие хапват от ядливите плодове (Фиги). Семената от плода преминават през храносмилателната система на животното, след което се разпръсват навсякъде в природата и при подходящи условия - прорастват.

Каприфигите (мъжките смокини) обикновено раждат три реколти на година, наречени Профики (Profichi), Мамме (Mamme) и Маммони (Mammoni).

Ядливите смокини (Фиги) раждат две реколти, наречени Бреба (Breba) и основна реколта (main crop).

Ядливите смокини (Фиги) се разделят на три типа:

1. Смирна (Smyrna), смокини, които се нуждаят от опрашване, за да дадат изобщо някаква реколта.
2. Обикновена смокиня (Common fig). Не се нуждаят от опрашване, за да дадат реколти. Повечето културни сортове попадат в тази група. Например сортовете Блек Мишън (Black Mission), Браун Търки (Brown Turkey), Селест (Celeste), Брънсуик (Brunswick) и Адриатик (Adriatic).
3. Междинна група или Сан Педро (San Pedro). Смокини, които не се нуждаят от опрашване за първата реколта (Бреба, Breba), но се нуждаят от опрашване за основната реколта (в повечето случаи).

Истината е, че хората все още имаме много да учим за всеки сорт и като цяло за смокините. Има твърде много неизяснени детайли, така че са възможни и нови открития.

P.S. Умишлено на много места добавих и международно приетите названия при смокините (в скобите). Така се надявам да ви улесня при четенето на чуждоезични статии, както и се надявам да повдигнем нивото на българския читател.

Мъжки смокини (Каприфиги) от сорта Brunswick. Забележете, че са по миналогодишната клонка, т.е. това е първата реколта (Профики).
Изображение

Разрез на мъжка смокиня (Каприфиг).
Изображение

Плод на мъжка смокиня (Каприфиг) със смокинови осички Blastofaga.
Изображение

Ето как осичките Blastofaga влизат през отвора на плода.
Изображение

Тук се вижда размерът на смокиновите оси Blastofaga.
Изображение

Ако затворим няколко клонки с мъжки плодове в една найлонова торба за 48 часа, резултатът е такъв. Осичките излизат от плодовете и умират в торбата. Вижда се, че броят им е значителен, т.е. във всеки плод-Каприфиг има десетки осички.
ИзображениеИзображение
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 3):
danick (20 фев 2019, 01:32) • Марков (23 фев 2019, 18:31) • ТСотиров (17 сеп 2020, 10:24)
Rating: 23.1%Потребителски аватар
todorpetrov
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 184
Регистриран: 28 окт 2011, 19:46
Район:
Местоположение: Варна
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от todorpetrov » 24 юли 2013, 22:53

БРАВО много изчерпателно, <bravo2> (само да кажа че,при разрез на някой мъжки сортове смокини(още докато са злени),вътрешността е плътна, по това могат да се познаят, то се вижда и от снимките де).maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2389
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Район:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 16 times

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от maniak » 17 сеп 2013, 01:42

Само искам да попитам Киро мъжката Мичуринска, която ми изпрати може ли да опрашва други сортове смокини например жълтата, която явно се нуждае от опрашване за да даде плод? Ако може долу горе на какво разстояние е добре да бъде мъжката от останалите за да има вероятност за добро опрашване? Също така тези прословути осички от къде да ги завъдя? <explain>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14808
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -7.5 (18-Jan 2021)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 450 times
Been thanked: 1150 times

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от Kiril Donov » 17 сеп 2013, 10:11

Всеки сорт смокини си има и мъжки, но мъжка от един сорт, може да опрашва всички останали сортове. Или поне така си мисля, досега не съм срещал някоя, която да не се опрашва от местните ни мъжки. Ние размножаваме мъжка Мичуринска-10 защото е най-студоустойчива. От догодина ще размножим и мъжка Брънсуик, също от местен произход. Иначе в колекцията имаме и мъжка Кадота от Италия, но още нямам достатъчно опит с тяхната студоустойчивост.
След като мъжката смокиня порасне и започва да образува съцветия, може да се провери вътре в тях, дали има осички. Наблюдават се внимателно и се избира момент, в който отворът е леко отворен, а "плодът" не е напълно твърд. Осичките са съвсем миниатюрни, около 2 мм. Обикновено са много на брой.

Ако няма осички в района и не е възможно да се заселят сами, тогава може да се донесат с клонка от мъжка смокиня, по която има готови съцветия, обикновено в началото на юли вътре е пълно с осички. Но за да има дългосрочен успех едно такова начинание, трябват две неща:
1. Да има готова мъжка смокиня на място, която веднага да приеме осичките. Съцветията по нея трябва да са достатъчно на брой и в такава фаза на развитие, че осичките да могат да се заселят вътре.
2. Трябва да се полагат грижи така, че мъжкото дърво да презимува отлично всяка зима, за да се запази популацията на осичките.

Донесената клонка просто се оставя върху мъжкото дърво, докато е още свежа. Щом започне да завяхва, осичките ще излязат и ще потърсят по-свежи съцветия и ... трябва да са в състояние веднага да ги намерят!

Нека отново да уточня. Всички тези усилия си струват сто процента. Всеки сорт смокиня дава много по-качествени плодове във всяко отношение, когато е налично опрашване. Това се отнася и за сортовете, които нормално дават плодове без опрашване.ники
Любител на южните растения
Мнения: 106
Регистриран: 23 мар 2011, 21:47
Район:
Местоположение: Ст. Загора (7b) - кипариси, нарове, албиции, смокини, райски ябълки, дафинов лист...
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от ники » 17 сеп 2013, 15:05

А има ли значение за вкусовите качества, дали например една женска Мичуринска 10 ще бъде опрашена от мъжка пак Мичуринска 10 или от някакъв друг вид мъжка, да кажем Поморийска 24?maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2389
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Район:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 16 times

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от maniak » 17 сеп 2013, 15:31

Благодаря разбрах как се процедира! <cheers2>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14808
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -7.5 (18-Jan 2021)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 450 times
Been thanked: 1150 times

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от Kiril Donov » 25 сеп 2013, 13:00

ники написа:А има ли значение за вкусовите качества, дали например една женска Мичуринска 10 ще бъде опрашена от мъжка пак Мичуринска 10 или от някакъв друг вид мъжка, да кажем Поморийска 24?

Струва ми се, че няма значение. Из нашия край има основно мъжки от Мичуринска-10, може би и Брънсуик тук-там, но всички сортове се опрашват и плододават нормално. А какво би излязло от семената - това не бих могъл да предположа.lucky288
Любител на южните растения
Мнения: 427
Регистриран: 02 апр 2013, 13:56
Район: Созопол
Местоположение: Созопол, 42°24′44"N, 27°41′58"E
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от lucky288 » 16 фев 2014, 18:16

Киро, много благодаря за статията. <bravo2> Цял живот съм заобиколена от смокини и до сега не знаех всички тези важни подробности.Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2433
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от chicholyubo » 16 апр 2014, 18:36

Първо искам да Благодаря на Киро за маслината и смокините които ми изпрати. <hat off>
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Тъй като се зачетох за разликата между мъжката и женската смокиня и не можах да я схвана как да ги разпозная <head in the wall>
Може ли нагледно да се покаже разрез от един сорт на мъжка и женска смокиня ?

И примерно от тази снимка .Може ли да се разбере дали е женска или мъжка смокинята ?

Код: Избери всички

https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/2013-10-19%2011.25.47.jpgПотребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3986
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 58 times
Been thanked: 190 times

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от Бобсъна » 17 апр 2014, 09:07

Ами женската става за ядене,мъжката -не( с много малки изключения)....Мъжките смокини бързо са спаружват и вътре нямат почи никакво месо(подобно на някой сортове женски които искат опрашител за Бребата а такъв няма...

Тази на снимката е женска..Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3986
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 58 times
Been thanked: 190 times

Re: Смокини

Мнение от Бобсъна » 03 май 2014, 08:00

Специално за Северозападния Тропик една снощна дисекция:

Изображение

Презимувалата реколта(Мамме е вече дребна и спаружена,за разлика от пролетната(Профичи)

Изображение

Профичито свети кат бебешко дупенце <die laughing> <die laughing>

А сичкия добитък е все още в Мамме-то:

Изображение

Малките черно-кафяви точки са осичките....

Значи скоро ще почнат да щъкат.....
П,п-Преди малко ги разгледах пак с лупата,една оса опутваше да излезе през оченчето,въпреки че смокинята е разрезана на 2 части...

<bravo2> <bravo2> <bravo2>
These users thanked the author Бобсъна for the post:
Марков (23 фев 2019, 18:32)
Rating: 7.7%ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Смокини

Мнение от ivo_nekitov » 03 май 2014, 10:15

Бобсъне догодина ще ми трябва една дузина "инфектирани" :)

А тропик засега не сме - първо вие : )
Първо да станем субтропик, живот и здраве. <he-he>noraeleonora74
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от noraeleonora74 » 09 май 2014, 00:45

Здравейте.Поздрави за прекрасния форум.Бих искала да попитам може ли в една стая да се отглеждат женска и мъжка смокиня(с осичките в нея) и цитрусите?Дали ще пречи едното на другото?Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14808
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -7.5 (18-Jan 2021)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 450 times
Been thanked: 1150 times

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от Kiril Donov » 09 май 2014, 01:11

Няма да си пречат. Но от къде ще дойдат осичките ... в стаята? <kill myself>Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3986
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 58 times
Been thanked: 190 times

Re: Мъжки, женски смокини ... за какво става въпрос?

Мнение от Бобсъна » 09 май 2014, 08:25

А по каква причина ще отглеждате смокините в стая?Все пак след време стават големки растения?Пък и има доста сортове женски смокини които плододават добре и без мъжки....
Наличието на прекалено много осички води до нежелан ефект-преопрашване и пукане на плодовете (за растения от групата Смирна):

Изображение


Код: Избери всички

http://waynesword.palomar.edu/pljune99.htmОтговори